HU
Futó projektek,  Hírek,  Hírek rólunk,  Kiemelt hírek,  Programok és projektek

Otthonom Erdély online kiadvány

Otthonom Erdély című online kiadványunkban az Otthonom Erdély esszé-, rajz és fotópályázatunkra benyújtott pályamunkákat jelentetjük meg.

Az Otthonom Erdély esszé-, rajz- és fotópályázat 2021 októberében került meghirdetésre. A pályázatra 14-18 év közötti erdélyi magyar középiskolás diákok pályázhattak önállóan elkészített pályamunkával. A pályázatra 114 diák küldött be pályamunkát.

Pályamunkák a következő megyékből érkeztek: Arad megye, Bihar megye, Hargita megye, Kolozs megye, Kovászna megye, Maros megye, Máramaros megye, Szatmár megye, Temes megye. Dicséretes az a tény, hogy mennyire változatos módon próbálták megfogni a versenyzők a téma lényegét: mit jelent számukra Erdély és hogyan lehet ezt egyetlen képbe vagy rajzba tömöríteni, miként lehet mindezt egy esszében megjeleníteni.

A zsűri számára nem volt egyszerű feladat kiválasztani a legjobb pályamunkákat, hiszen nem lehet rácstesztnek megfelelően pontozni, értékelni például fényképeket vagy rajzokat. Ebben a két kategóriában feltevődött a kérdés: mit keresünk, értékelhetünk a képekben és a rajzokban? Elsősorban a téma és a kép/rajz közötti megfelelést, a kapcsolatot.

A tájképek például csodálatosan megragadják az erdélyi táj sajátosságát, egyediségét. Megragadó az a fénykép, ahogyan megdobban a szív, amikor az „ezeréves” határon át belépünk Erdélybe, amikor hazaérünk. Hiteles a kissé ködös, havas táj, a csíki hideg, amely a Gyimeseken túl vár reánk. Ugyanígy otthont jelent a messziről feltűnő, piros tetejű, fehér falú templom, hazatérésünk biztos pontja.

Ezért is örvendetes a cél, a kezdeményezés, mely e pályázat során megvalósult: a fiatalok figyelmét olyan motívumok megfogalmazására irányitani, mint a szülőföld képi elemei, jelképei, szimbólumai. A népművészeti formák, az épített örökség, a természeti elemek és kulturális sztereotípiák tárháza számos pályamunkáról visszaköszönt. A beérkezett pályamunkák mondanivalója, megfogalmazása, technikája és kivitelezése is széles skálán mozgott – rajz kategóriában például az egyszerű grafitceruzától a színes akrilfestményig.

Az Otthonom Erdély címválasztás széles lehetőségei között azt tapasztalhattuk, hogy a pályázók nehezen tudtak alkotó módon, önállóan eligazodni. Azonban nagyszerűen megfogták a téma lényegét a díjazott pályázók, bizonyítva azt, hogy akár a másodperc töredéke is elég megragadni otthonunkat, Erdélyt.

 

Otthonom Erdély online kiadványunk itt érhető el: OTTHONOM ERDÉLY ONLINE KIADVÁNY

 

A projekt megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.