HU
Erdély,  Hírek,  Hírek a világban

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

Cím: Az erdélyi tudományosság fellegvára
Alcím: A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem alapításának 150. évfordulójáraSzerző(k): Gaal György
Műfaj: egyetemtörténet
Ismertető:  A 150 éve alapított kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem 73 tanévre és négy nagyobb korszakra terjedő történetének a rövid összefoglalása ez a kötet. Az egyetem tette Kolozsvárt véglegesen tudományos központtá. Neve bekerült a nemzetközi oktatási körforgásba. A kötet tartalmazza az egyetem valamennyi tanárának, tisztségviselőjének és tiszteletbeli doktorának a névsorát, az egyetem történetét meghatározó törvények tárát, valamint Erdély 1557–1945 közötti felsőoktatási kronológiáját. Portrék és dokumentumképek illusztrálják az oldalakat.
Tartalom
Contents
Abstract
Cím: Csíkszék és a csíkszéki nemesség a 16-17. századbanSzerző(k): Karda-Markaly Aranka
Műfaj: történelem
Ismertető:
Csíkszék egyediségét, a különböző kérdésekben vállalt álláspontját a lakosság felekezeti hovatartozásával is magyarázhatjuk, hisz a szomszédos Udvarhely- és Háromszékhez képest az itt élők homogén katolikus tömböt alkottak.
A kutatás időintervallumaként az 1562-1690 közötti periódust határozta meg a szerző, míg földrajzi-történeti szempontból a Csíki-medencében elterülő Csíkszéket vizsgálja, amely magába foglalta az itt lévő harminchat települést. Ezen székely mikrorégió társadalmáról, azon belül is a helyi elitről és a mindennapok történetének különböző aspektusairól olvashatnak a kötetben.
A helyi elit tisztségviselési szokásai, öltözködésük és reprezentációs tevékenységük, a kötet olyan színfoltját képezi, amelyet illetően a kutatás új eredményeket láttat, és egyben színesebbé teszi az olvasmányt.
Tartalom
Rezumat
Abstract

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.