HU
Erdély,  Hírek,  Hírek a világban

A szénbányászat nyomában a sarmasági bányatelepen – XXI. technikatörténeti alkotótábor beszámoló

A szénbányászat nyomában a sarmasági bányatelepen. Sarmaság, Szilágy megye.
2022. augusztus 22-25.
EME Műszaki Tudományok Szakosztálya

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya augusztus 22–25. között huszonegyedik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort a Szilágy megyei Sarmaságon.
Mint ismeretes, a szakosztály 2006-ban kezdeményezte a Műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben elnevezésű interdiszciplináris programot, melynek a terepgyakorlati része az évente szervezett technikatörténeti alkotótábor. A program célja technikai örökségünk felkutatása, megőrzése, működőképessé tétele, az erdélyi kulturális örökségbe való beillesztése, illetve a térség kulturális és turisztikai fejlesztése.
A program keretében folytattuk a vidéken fennmaradt technikatörténeti értékek feltárását, és lehetőséget kaptunk a térség részletesebb megismerésére.
A technikatörténeti táborba érkező  résztvevők a következő intézményeket képviselték:  kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, kolozsvári Műszaki Egyetem,  Erdélyi Múzeum-Egyesület,  Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, a győri Széchényi István Egyetem, az EMKE szilágysomlyói szervezete, a sarmasági bánya egykori vezetősége, de volt résztvevő a Pusztakamarási Református Egyházközségtől és egy tanuló is a Kolozsvári Református Kollégiumból.
A résztvevők augusztus 22-én  érkeztek a szilágysomlyói szálláshelyre, ahol  programegyeztetésre került sor. Augusztus 23-án délelőtt a sarmasági polgármesteri hivatalhoz utaztunk, ahol csatlakoztak hozzánk Spurigán Géza és Spurigán András bányamérnökök. A sarmasági szénbánya egykori vezetői számoltak be a 2017-ben bezárt szénbánya történetéről, egykori tevékenységéről, az ott végzett termelésről, az egykori bányatelep lakóinak életéről. Mivel a bányabejáratokat már nem lehet megközelíteni, csak az egykori feldolgozó-egységek és az irodák épületeit tudtuk kívülről megnézni. De a bánya mellett keletkezett bányatavakat is meglátogattuk. Spurigán Géza és Spurigán András bányamérnökökkel interjút is készítettünk. Ezt követően látogatást tettünk a sarmasági szőlőben, mely része volt a bányászok gazdasági és társadalmi életének.
Szintén augusztus 23-án, délután Szilágylompértra látogattunk, ahol megtekintettük Ady Endre felújított kőasztalát és Ady Endre nagynénjének egykori házát, ami sajnos ma már romokban hever.
Az augusztus 24-i, szerdai nap is tartalmasan telt. A szilágysomlyói Silvania pezsgőgyár, amelyet a délelőtt folyamán meglátogattunk, még mindig a hagyományos, manuális technikákkal végzi a szüretelést a saját szőlősében, valamint a bor- és pezsgőgyártást. A pezsgőgyáron Lukács Krisztina vezette végig a csoportot, részletesen bemutatva a pezsgőgyár történetét, a különféle hűtési, erjesztési és tárolási technikákat.  A gyár érdekessége a pezsgőgyártáshoz használt alagúthálózat, melynek jelentős részét a sarmasági bányászok ásták ki.
A szerdai délután folyamán a csoport meglátogatta Szilágysomlyó nevezetességeit. Ehhez az EMKE szilágysomlyói szervezetétől Sallay Károly volt az idegenvezetőnk. Meglátogattuk a szilágysomlyói Magyar Házat, itt beszélgetésre került sor Pocsveiler Ilona nyugalmazott magyartanárnővel, aki beszámolt a Magyar Ház programjairól, rendezvényeiről: olvasókörök, irodalmi kávéház, színjátszó csoport, játékakadémia. Ebben az épületben működik az EMKE szilágysomlyói szervezete és a Báthory István Könyvtár is.
Augusztus 25-én ellátogattunk a szilágyhidai községbe, ahol 2003-ig barnaszénbánya működött.  Útközben meglátogattuk a zsibói botanikus kertet és a Wesselényi-kastélyt.
Összességében tartalmasra sikerült a 21. alkalommal megrendezett Technikatörténeti Alkotótábor, melynek során betekintést nyerhettünk a szilágysági bányászéletbe, a sarmasági bányásztelep életébe, munkájába, a Szilágysomlyón működő magyar történelmi egyházak tevékenységébe és a szilágysomlyói pezsgőgyárban végzett bor- és pezsgőgyártás folyamatait is megismerhettük.
Az alkotótábor eredményeit az egyesületünk weboldalán megjelentetjük, valamint közöljük a Technikatörténeti sorozatunkban.