HU
download

Ukrán nyomásgyakorlás

Az ukrán Külügyminisztérium felszólítására a kárpátaljai magyar oktatási intézményeknek sürgősen be kell számolniuk az elmúlt 5 év során Magyarországról kapott támogatásokról. A beszámolási kötelezettség mintegy 200 magyar óvodát és iskolát érint. Az ukrán külügy szerint az ellenőrzés a korrupció elleni harcot, a pénzösszegek észszerű felhasználását és a külföldről érkező támogatások ellenőrzésének fokozását szolgálja. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerint a vizsgálat felháborító, újabb magyarellenes akcióról, nyomásgyakorlásról és megfélemlítésről van szó.

„Mindez azért abszurd, mert egyrészt a Kárpátaljai Megyei Tanácsban elfogadtunk egy határozatot az oktatás fejlesztéséről, amelyben benne van, hogy az oktatási intézmények külföldi támogatásokat kaphatnak. Másrészt diszkriminatív, ugyanis csak a Magyarországról érkezett támogatásokra vonatkozik a vizsgálat, holott tudjuk, hogy például Csehországból is kapnak az intézmények támogatásokat. Harmadszor, ezek az összegek hivatalosan érkeznek az országba, az intézmények fenntartóival kötött előzetes szerződés alapján nyúlhatunk az épületekhez, majd a munka elvégzése után jegyzőkönyvben kell átadni az értékeket az állami szerveknek” – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

A KMPSZ elnöke azt is leszögezte, hogy a támogatás összege Ukrajnában hasznosul, hiszen az ukrán vállalatok végzik a munkát – ezzel munkalehetőségeket teremtve; a szükséges anyagok szintén Ukrajnában kerülnek megvásárlásra, ami hozzájárul a kárpátaljai kereskedelem fellendítéséhez, az építőanyagok gyártásához, s amit fontos még kiemelni: mindenki adózik. Egy kimutatás szerint ezáltal közvetve a támogatások 70%-a visszakerül az ukrán államhoz. S azt sem kell elfelejteni, hogy ugyanígy Magyarország felé is el kell számolni.

„Újabb politikai nyomásnak van kitéve a kárpátaljai magyarság, az ukrán fél még most sem akarja elfogadni, hogy partnerek és ezen ország állampolgárai vagyunk” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy felháborítónak tartják ezt a kettős mércét és a hozzáállást egy olyan ország segítségnyújtásához, amelyik a szovjet idők helyzetét próbálja felszámolni: „Ugyanis harminc év alatt ezek az oktatási intézmények nem kaptak felújításra támogatást, vegetáltak, éppen hogy a rezsit, a pedagógusok bérét tudták fizetni, de azóta semmiféle beruházás nem történt, és most, amikor erre lehetőséget kapunk, akkor ezt is megpróbálják kikezdeni” – mondta Orosz Ildikó. Hangsúlyozta továbbá: ukrán költségvetési források hiányában magyarországi támogatásoknak köszönhetően sikerült az elmúlt években többek között beázó tetőket és beszakadt padlókat kijavítani, valamint hideg tantermeket befűteni.

Forrás: https://www.civilek.hu/hirek-osszes/ukran-nyomasgyakorlas/