HU

download

Malomfesztivál – zöldben

Augusztus 15. és 17. között szervezik meg Oromon a VI. Malomfesztivált. Az elmúlt években az oromi szélmalom mellett megrendezett rendezvényről a magyarországi sajtó is csak elismerően írt. A jó hírt szeretnék öregbíteni idén is a szervezők, s lesz néhány változás. Idén például a zöld lesz a védjegy. Erről kérdezzük elsőként Vígi László szervezőt.

– Már hatodik éve, hogy megszervezzük a Malomfesztivált és évről évre azt vettük észre, hogy egyre több látogató gondolta úgy, hogy érdemes kijönni a rendezvényre. Ha ezek a látogatók csak egy palackozott vizet is vettek, a sok kicsi sokra megy alapon nagyon sok szemetet hagytunk magunk után. Ezért úgy döntöttünk, hogy idén környezettudatosabb alternatívákat ajánlunk fel a szeméttermelésre.

– Magyarán nem lesz szívószál az üdítőkhöz?

– Szívószálat semmiféleképp sem szeretnénk adni, sem a kólához, sem a limonádéhoz, sem a koktélokhoz. A vizet csapolni fogjuk, a palackozott vizet szeretnénk kiiktatni a fesztiválról és természetesen adunk alternatívákat. Több lesz a vízcsap, több lesz a nagy ballonokból csapolt szóda. Más módon is szeretnénk kímélni a környezetet. A fesztivál helyszíneit újrahasznosított anyagokból építjük, a díszítés is hasonló módon készül majd és kevesebb fesztiválos ajándéktárgyat fogunk nyomtatni, készíttetni, például kulcstartókat, pólókat, szatyrokat, mert ezek gyártási folyamata is szennyez. Ugyanakkor felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy pólókat lehet majd szerezni, de nyugodtan hozzák el saját megunt vagy éppen kedvenc pólóikat és a fesztiválon helyben nyomtatjuk majd rá az idei rendezvény emblémáját.

– Térjünk át magára a fesztiválra! Milyen kísérőrendezvények lesznek, és mik lesznek a fő események?

– Amire újból büszkék lehetünk, mind szervezők és mind az összes önkéntes, valamint az alkotótáborok résztvevői is, azok a malomszépítő és építő önkéntes táborok. Gyakorlatilag ötven ember fogja felépíteni verejtékező munkával a fesztivált, a színpadot, de nemcsak az átmeneti elemeknek a felállításáról kell beszélni, hanem maradandó elemeket és funkcionális helyszíneket is fognak felállítani a volontőrök. A malomszépítőben ügyes kezű fiatalok, fiúk és lányok fogják feldíszíteni a fesztivál helyszíneit és utána, augusztus 9. körül megindulnak az alkotótáborok. Öt művészeti ágazatban tudnak összejönni a fiatalok. A jelentkezés már lezárult. Ezekben is ötven fiatal fog részt venni. Lesz filmművészet, fotográfia, dráma, irodalom és zenei tábor.

– Kik lesznek az idei fellépők? Mégis ez vonzza leginkább a fiatalokat.

– Az idei fesztiválnak a zenei- és kulturális programját úgy állítottuk össze, hogy folytatva a hagyományokat, idén is kísérletezünk. Tavaly egy nagynevű fellépőt hívtunk meg, hogy az legyen a fesztivál húzóneve. Viszont azt tapasztaltuk, hogy talán nincs is szükség arra, hogy a nagy, fő zenei fellépőre építsük a fesztivált. Az idén ezért nincs egy olyan kiemelkedő fellépő, akit több ezren ismerhetnek, hanem nagyon sok színvonalas zenész, zenekar és művész lép fel. Színes világpalettát tudunk bemutatni Lengyelországon, Szlovákián keresztül, és érkeznek zenészek Izraelből is, de természetesen Magyarországról és Szerbiából lesz a legtöbb fellépő, ők képezik Közép-Európa és a Balkán fellépőinek a zömét. A legkiemeltebb fellépőnek a Lóci játszikot mondanám, az Aurevoirt, a Nakedbandot, Szalonna és bandáját, a Pendergőt, aki Csazsnyi Imrével lép fel a színpadra, akkor a Meszecsinkát, DJ Bootsiet…

– Mennyibe kerül az idei beugró?

– A belépő elővételben 2 ezer dinárért kapható, kétezer elővételes jegyünk van. A helyszínen 3 ezer dinárba kerül a bérlet. A napijegy a helyszínen 1200 dinár lesz. Nagyon fontos kiemelni, hogy idén is lesz családi jegyünk, napi 1200 dinárért két felnőtt és az összes 13 év alatti gyermek bejöhet a fesztiválra és maradhat estig.

– Kik a támogatók?

– Nagyon örülünk annak, hogy idén először a fesztivál megkapta a nemzeti jelentőségű vajdasági magyar rendezvény kategóriát. Ezt Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai államtitkárságának köszönhetjük. Ezen kívül főbb támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap, atartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság, és a Bethlen Gábor Alap. Rajtuk kívül az önkéntesek, a helyi támogatók, cégek támogatása is fontos, mert nélkülük sem jöhetne létre a VI. Malomfesztivál.

Németh Ernő   Forrás: https://www.civilek.hu/hirek-osszes/malomfesztival-zoldben/