HU
download

Lovastábor a lovagkorban

A tematikus tábor iránt nagy volt az érdeklődés

Kishegyesen a Cékus-istállóban a héten zajlik az idei második lovastábor, a kishegyesi Endukas Lovasklub szervezésében.

Ez alkalommal 20 fiatal vesz részt az eseményen, Vajdaság több településéről: Topolyáról, Óbecséről, Bácsgyulafalváról, Zentáról, Gunarasról és Kishegyesről. Cékus Lenke, a tábor vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a nagy érdeklődés miatt vegyes korosztályú a mostani táboruk.

Cékus Lenke (Lakatos János felvétele)

– Úgy indult, hogy ezt a tábort a 12 évnél idősebb gyerekek számára tartjuk, de túljelentkezés miatt vegyes korosztályú lett. 7 és 14 éves kor közötti gyerekek vannak nálunk, összesen 20-an. Célunk az, hogy fejlesszük a lovastudásukat, illetve megtanítsuk lovagolni azokat, akik nem tudnak. Ennek a tábornak az a különlegessége, hogy tematikus: a lovagkort választottuk témának. A programokat épp ezért úgy állítottuk össze, hogy valamilyen módon kötődnek a lovagkorhoz. A gyerekeket két csoportra osztottuk, s azon belül minden gyerek kapott egy szerepet. Hogy ki milyen szerepet kapott, azt a Három próba nevű játékon döntöttük el. Van király, királynő, vitézek, udvarhölgyek, stb. A gyerekeknek a szerepüknek megfelelően kell viselkedniük, úgyhogy egy kicsit szerepjáték is ez a tábor – mondta el a táborvezető.

A tábor elsősorban a lovaglásról szól, de mindennap más programok várják a gyerekeket. Első nap a lovakkal ismerkedtek, második nap különböző lovasgyakorlatokat végeztek, valamint az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület tagjai a honfoglalás kori viseleteket, fegyvereket és harcművészetet mutatták be, tudtuk meg Cékustól.

A gyerekek megtanulhattak íjászkodni, szablyával harcolni, stb. Harmadik nap kevésbé harcias foglalkozások várták a résztvevőket: kézműveskedtek. Emellett ügettek és vágtáztak is. A tábor résztvevői egy kiránduláson is részt vettek, lovon és lovaskocsin a Welker-tanyára mentek, ahol fürödtek, lovagoltak és játszottak. A mai programjuk a tereplovaglás, illetve különböző ügyességi játékokat játszanak, számolt be a táborvezető. Az ügyességi játékok döntőjére szombaton fog sor kerülni, amikor a két csapat egymás számára állít fel akadálypályát. Az eredményhirdetést követően szombat délután fog zárulni a tábor, mondta el Cékus.

 

Játék és móka, de komoly munka is folyik a kishegyesi lovastáborban (Lakatos János felvétele)

Forrás: Magyar Szó