HU
download

XIX. Népművészeti tábor Kisoroszon

Hetven általános iskolás diák vesz részt az idei, XIX. Kisoroszi Népművészeti Táborban, a helyi Szórványközpontban.

A tábor elsődleges célja, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket. A fafaragás, nemezelés, gyöngyfűzés, agyagozás, hímzés és újrahasznosítás mellett a gyerekek számára ügyességi vetélkedőket, csapatjátékokat szerveznek. Táncolnak, magyar népdalokat énekelnek. „A kedvencem az agyagozás és a nemezelés. Minden foglalkozás nagyon jó és nagyon sok mindent megtanulunk. És itten sokkal jobb, mint hogyha otthon unatkoznánk” – mondta a tordai Restás Edina.

A gyerekek korcsoportonként vannak beosztva a foglalkozásokra. Bacsik Lőrinc Natália, táborvezető: „Esti programok is vannak: volt tegnap bábszínházunk, holnap jönnek a szajáni Ady Endre ME táncosai, énekmondói, illetve különböző csapatjátékokat is szerveztünk a gyerekek számára. Mivel az idén II. Rákóczi Ferenc Emlékév van, ezért úgy próbáltuk a játékokat megszervezni, hogy Rákócziról szóljanak.”

A tábor szervezője a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ. A szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyarság közösségi életének fontos centruma. Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Minden évben tartunk attól, hogy hányan lesznek a táborba, de mire a bejelentkezés utolsó napja elérkezik, addigra nagy megelégedéssel tudjuk nyugtázni, hogy újra ugyanannyi gyerek. Idén is például hetven gyerek van jelen a táborban.”

Az öt nap alatt készített munkákból vasárnap kiállítást szerveznek. A nyakláncot, hajkötőt, tolltartót, táskát, vagy székpárnát pedig a gyerekek haza is vihetik.

Forrás: https://www.civilek.hu/hirek-osszes/xix-nepmuveszeti-tabor-kisoroszon/