HU

download

Identitástábor Tóthfaluban (is)

Vasárnaptól zsongás

Hamarosan még jobban felpezsdül Tóthfaluban az élet, ami ott különben sem unalmas, s várhatóan a jövő héten, átmenetileg, megnövekszik a falu lakosainak a száma. A falu ad ugyanis otthont az Identitástábor elnevezésű rendezvénynek, mely a fiatalok magyarságtudatának mélyítését szolgálná. Szani Marianna, a tábor egyik fő szervezője számolt be bővebben lapunknak adott nyilatkozatában a jelentős eseményről, melyre mintegy 150 fiatalt várnak.

Első ízben ad otthont Tóthfalu ilyen jellegű rendezvénynek. Hogyan esett a választás éppen erre a településre?

– Többször jártunk már Tóthfaluban: a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatával, a Határtalanul programmal, majd főszervező társammal, Baksa Józseffel együtt tavalyelőtt és tavaly nyáron Mini Délvidék táborba invitáltunk néhány fiatalt, és részt vettünk a Duna Projekt terepmunkálataiban. Nagyon megszerettük a barátságos kis falut és lakosait.

Mivel Tóthfalu a délvidéki otthonadó, a másik Ópusztaszer, így a fiatalok egy határon átívelő rendezvény részesei lehetnek. Hogyan épül fel a tábor programja?

– A táborban töltött napok alatt kézműveskedünk, néptáncot és népdalokat tanulunk, sportprogramok lesznek, önismereti és stresszoldó tréning, különböző foglalkozások, pl. a fotózás titkairól és az internet világáról, ki mit tud és dalpárbaj. Faragó Zoltánnak, a Szabó Dénes Egyesület elnökének vezetésével kirándulásokat teszünk, megismerjük a környéknek a magyar történelmi múlthoz kötődő emlékeit. Ellátogatunk például az aracsi Pusztatemplomhoz, Zentára, Szabadkára, Csúrogra, Doroszlóra, Péterváradra, Nagybecskerekre.

Miért van szükség ilyen eseményekre?

– Fontosnak tartjuk történelmünk ismeretét, hagyományaink ápolását, az identitástudat mélyítését. Ezért jó, hogy a résztvevők nemcsak az anyaországból, hanem határainkon túli magyar területekről is érkeznek. Megismerjük egymást, tanulunk egymástól, és életre szóló barátságok köttetnek. Mint a szövetségünk neve is mutatja: Összetartozunk.

Nem csak a táborba jelentkezők vehetnek részt a programokban, hiszen nagyszabású koncertekkel is készülnek. Kiket hívtak meg, és miért éppen őket?

– Augusztus 13-án táborunkban fellép az Ismerős Arcok Zenekar, 14-én MrBasary, a régi Kormorán, illetve Örökség Zenekar énekese. Közel állnak a szívünkhöz a dalaik, hiszen ugyanarról énekelnek, ami minket is vezérel: mi, magyarok a Kárpát-medencében „egy vérből valók vagyunk”. Mindkét koncertre várjuk a falubelieket és a környékbelieket is, bárkit. Minimális árú belépőjegyért, hiszen a tábor költségei igen magasak.

Aki esetleg csak most kapcsolódna be, van-e rá lehetősége?

– Igen. Péntekig várjuk még azoknak a jelentkezését, akiknek felkeltettük érdeklődését.

A koncertekre látogatóknak kedvezményes belépőjegy ellenében felajánlottuk, hogy beléphetnek szervezetünkbe, a Nemzeti Együttműködési Közösségbe. Tagjaink máskor is rendszeresen kapnak majd értesítést programjainkról, részt vehetnek azokon, illetve ha idejük engedi, helyi szervezőként segíthetik munkánkat.

Mire számíthatnak jövőre a délvidékiek? Lesz ehhez hasonló jellegű megmozdulás?

– Szeretnénk a Délvidékkel továbbra is szoros kapcsolatban maradni. Valóban sokszor járunk errefelé, nemcsak Tóthfaluban, hanem például Tornyoson is, ahol már hagyományosan részt veszünk a Tóth-Ugyonka Frigyes vezette Ady Endre Művelődési Egyesület népzenei találkozóin ősszel és tavasszal. Zenta az Összetartozunk Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Közösség székhelyének, Hódmezővásárhelynek a testvérvárosa, de Adára, Szabadkára is szívesen megyünk.

A jövő évi Identitástábor azonban kivételesen Magyarországon, Szarvason lesz, hiszen 2020 Trianon századik évfordulója, és ebből az alkalomból a Nagy-Magyarország mértani közepét választottuk táborunk helyszínének.

Forrás: Magyar Szó