HU

Pénzmosás és bürokrácia
Írhattam volna korrupciót (is), de mivel egy tavalyi, máig nem érthető jogi szabályozásra utalok, illik a törvényt nevén neveznem.
A 2019 évi 129-es számú törvényre egy ideje mind többször történik utalás. A fogalmazás azért ilyen elővigyázatos, mert az EU-s direktíva jegyében elfogadott román pénzmosás-ellenes törvénnyel a hivatalok nem foglalkoznak. Sokakban megfogalmazódhat a kérdés: miért érdekel ez engem, a polgárt illetve a civil mozgalmárt?
Pénzmosás mindenütt van – sajnos, erre a felvetésre szinte senki nem ki kapja fel nálunk a fejét. De a hivatkozott törvény félszáz oldalon harcol ellene, kiterjeszti hatókörét a civil szervezetekre is. Jogosan különben – ki ne emlékezne a Spiru Haret magánegyetem körüli botrányra, talán félmillió hallgatójuk volt, „egyetemi képzést” szerveztek bárhol, bárkinek, aki fizetett. Ezt a diploma-bizniszt egy civil szervezet, alapítvány keretében futtatták évekig.
Szóval, ha egy országban mindenkit és mindent besorolnak a potenciálisan korruptak közé, a civil szervezetek miért maradnának ki? Igen, ellenőrizzék a civileket is.
Ennek bizonyára megvannak a szabályai, ismertek a kötelezettségek, ki mihez tartsa magát. Legalábbis így kellene lennie egy jogállamban. Csakhogy…
A tavaly júliusi törvényhez idén január végén alkották meg a végrehajtási utasításokat – ahol a civilek semmilyen használható információt nem találnak. Mit keresnénk/keresünk? Mindenek előtt olyan dokumentum-mintákat, amelyeket le kell adni a bíróságon és esetleg a vámhatóságnál. Mert ez sem világos.
Tehát civil kartársaim a román közéletben, oda kell figyelni, mert amit most tudunk: augusztus 15-ig le kell adni bizonyos dokumentumokat a szervezetünket bejegyző bíróságon. Van, aki kialakított ilyen dokumentum-mintát, van, aki nem. A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) megtette, ha valaki kéri (civilkv@gmail.com) , segít. És azt is jelzem, hogy hivatalos levélben kerestük meg az pénzmosás-törvény életbe léptetéséért felelős országos hivatalt, betűnevén az ONPCSP-t, adjon jogi segítséget.
Várjuk válaszukat, mi és a közel 60 ezer romániai civil szervezet.
Bodó Barna