HU
civilhírekerdély

Nemzetközi elismerés

A Genealógiai és Heraldikai Világszövetség tagjává vált az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet. Ezt a nemzetközi konföderáció szeptember 20-án Antwerpenben tartott közgyűlésen hivatalosították, miután az előző, a július 4-én Varsóban tartott közgyűlésen Pier Felice degli Uberti elnök javaslatára a világszervezetet meghívta tagjai sorába a sepsiszentgyörgyi székhelyű erdélyi szakmai társaságot.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet úgy értékeli, igen fontos lépés történt, mivel alapszabályzat szerint egy országból csak egyetlen címertani és szintén egy családkutató szervezet vagy intézmény lehet a világszövetség tagja, csak kivételes esetben más is. Romániából az akadémia égisze alatt álló Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottság, valamint a jászvásári székhelyű Sever Zotta Genealógiai és Heraldikai Intézet tagja az 1971-ben alakult nemzetközi szervezetnek.

A mostani minősítés elsősorban a 2015-ben alakult Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet sikeres nemzetközi szerepléseinek tudható be. Ugyanis elnöke előadással részt vett a 32. és 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, illetve 2018-ban a franciaországi Arrasban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben, a nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban, ezáltal ráirányítva a nemzetközi figyelmet az erdélyi heraldika különlegességére.

 

Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptember 23.

Dr. Szekeres Attila István,

a Nemzetközi Címertanmi Akadémia levelező tagja

ELNÖK