HU

download

„ÉN ÍGY TUDOM ELKÉPZELNI A KÜLDETÉSÜNKET”

Tóthfalu elképzelhetetlen Utasi Jenő atya nélkül.

„Van egy irányelvem, kevés van, de ez az: az egyházközösség, a hívő közösség nem lehet elszigetelten élő közösség a társadalom folyamataitól. Az egyháznak választ kell adnia az idő problémáira, kihívásaira, és ezt csak úgy tudja, ha felvállalja egy nemzet kultúráját, nyelvét és szokásait, és abba beleépíti a természetfeletti értékeket. Én így tudom elképzelni a pap és az egyházközösség küldetését.”

Tóthfalu elképzelhetetlen Utasi Jenő atya nélkül. Igazi szekértoló ő, akinek mindig van ötlete meg elképzelése a megvalósításhoz, aki együtt tud és akar dolgozni másokkal, aki szinte mindenhol ott van, és ha mégsem, akkor a háttérből biztosan támogat, odafigyel, jelen van. Akinek mindig van egy jó szava, egy kedves mosolya. A Magyarkanizsa községhez tartozó 600 lelkes falucska plébánosa imádja a focit, szereti az Ismerős Arcok zenéjét, és a jelenkor legnagyobb kihívásának azt tartja, hogyan kell megszólítani a mai embert az ő nyelvén úgy, hogy megértse… Azt mondja, a találkozás élménye nagyon fontos.

— Papként számomra a legnagyobb kihívás az értékeink átadása. Nagyon nehéz, mert… Én mindig azt mondtam, az értékeinket ki kell vinnünk a templomból. A templomba bejönnek azok, akik Istenre vágynak, meg néha esetleg betévednek, de hogyan szólítsuk meg a mai embert az ő nyelvén, hogy megértse? — ezen sokat gondolkodom. Sokszor úgy érzem, hogy beszélek valamit, de a fele az embereknek meg sem érti, pedig az igazságot mondom, ám a nyelvezet, a kifejezés idegen a mai embernek, sokak számára, akik nincsenek élő kapcsolatban az egyházzal. Őfeléjük hogyan közelíteni ezeket az értékeket? És itt látom a fociakadémiánk jelentőségét, mert a fiúk megélnek valamit, amihez talán visszatérnek néhány év múlva, ráeszmélnek, hogy kaptak itt értékeket, akkor is, ha ma nincsenek is ennek tudatában, de a közösségépítést megélik. Személyemmel is találkoznak, van hetente egyszer szentmise, ami egyeseknek nem tetszik, de kötelező, kibírjátok azt a negyven percet, szoktam mondogatni nekik. Pubi atya jön, Utcai Róbert atya Csantavérről, egy fiatal, lelkes pap, aki sok mindent átad nekik. Aztán évek múltán visszaköszön az egész. Egy fiú esete különösen szép példa, ez a legfrissebb: amikor idekerült, kezelhetetlen volt, visszafeleselt a nevelőtanároknak is, és ez a fiú annyira átalakult, hogy tavaly mondtam is neki, hogy nagyon örülök neked, hogy sikerült átvészelni ezt a nehezebb kort. Látom azokat az eredményeket, amelyek nem látványosak, de majd formálódnak az értékek mentén ezek a fiatalok, és itt érzem az egyháznak nagyon fontos küldetését. Ferenc pápa is kimondta azt, hogy a mai kor nyelvén próbáljuk megszólítani az embert. Nehéz a szívekbe látni, hogy kiben mi van, formálódik. Nagyon sokszor meglepődök, hogy egyszer csak ott látom, valami bekattant benne. Hogy ez most mitől függ, mi formálódott benne… De biztos, hogy az a stabil Isten-kép, amely valamikor volt, amikor fenntartó erőként ott volt a társadalomnak, a családnak, az ma már nincs, és ez a személyes Isten-keresés nagyon fontos. Van, akit egy súlyosabb csapás fejbe kólint, és Istenhez ragaszkodik, van, aki eltávolodik, úgyhogy nehéz igazából felmérni, hogy mi játszódik le az emberek szívében, lelkivilágában, de én pozitívan nézem az egészet.

* 110 éves fennállását ünnepeli a falu és a templom, meséljen egy kicsit a gyökerekről. 

— Egy kicsit visszamegyek a múltba, végső soron ez érinti magát a közösséget, mint olyat, összefonódik a kettő. Tény, hogy valamikor ez egy nagyon zárt közösség volt, egyébként a falu, a tanyavilág mindig az volt, a hagyományaival együtt. Ez a zárt közösség igazából most már fellazult, felhígult. A falu Tóth József földbirtokosról kapta a nevét, ő adta a templomot, a birtokot, tehát a fönntartása a templomnak, egyházközösségnek meg volt oldva. Miután a háború után elvették a földjeinket, a hívekre szorult a helyi egyház, az adományokra, és ott kialakult egy kötődés az egyház felé, nemcsak kapott a közösség, hanem neki is kellett adni, ez nagyon nagy áttörés volt, rengeteg önkéntes munkaakciót szerveztek, és ezzel akkor is lehetett élni, amikor én átkerültem ide, és rengeteg munkába fogtunk. Ott tapasztaltam meg azt az együvé tartozást, az öntudatot bennük, a hívő közösségben. Az újabb generációnál viszont ez már fellazult, részben az életvitel miatt. Csak egy érdekes példát mondok: a miseszolgáltatást ugye mindenki vasárnap szereti, mert akkor van szabadidő, akkor jön össze a család, még faluhelyen, a tanyavilágban is, ami érdekes, mert máskor független volt ettől az egésztől. Harminc-negyven évvel ezelőtt még nem ez volt a jellemző. De térjünk át a jubileumra! Ebben a faluban mindig történik valami, különösen most, a 110. évforduló alkalmából, minden megmozdulást, rendezvényt ennek rendelünk alá. Nem mintha más években nem szerveznénk programokat, de ezt az idén külön hangsúlyozzuk, hogy tudatosítsuk a közösség tagjaiban, hogy 110 év az 110 év. A legközelebbi esemény az augusztus 11-e és 17-e között megrendezendő V. Nemzeti Identitás Tábor (a részletekért kattintsanak a magyarsiker.hu/nemzeti-identitas-tabor-2019oldalra), mely részben az egyházközség közreműködésével valósul meg. Ez egy nagyon népes tábor lesz, Hódmezővásárhely részéről szervezik, mi társszervezők vagyunk, onnan indul a tábor, és itt folytatódik, Tóthfaluban, a résztvevők ellátogatnak Zentára, Tornyosra, túráznak Vajdaságban, kimagasló értékeinket fogják megtekinteni, és aztán kézműves-foglalkozások lesznek, az Ismerős Arcok együttes is fellép augusztus 13-án este 8 órától, ez egy nagyon szép kulturális esemény lesz. Másnap este pedig Mr. Basary ad koncertet, a régi Kormorán és az Örökség zenekar énekese. A jubileumi évben az egyházon belül hálaadó szentmisét tervezünk október végére, addigra az emlékév keretében elkészül a Rákóczi lovas szobor, szeretnénk leleplezni a szentmise után, ez egy nagyobb horderejű program lenne. Tervezünk egy könyvet is kiadni Tóthfaluról, a település albumát, képanyaggal, nevekkel, megörökíteni a múltunkat, személyeket, akik lassan feledésbe merülnek, szeretnénk megmenteni az utókornak ezeket az értékeket.

Forrás: https://www.civilek.hu/hirek-osszes/a-tanc-tisztitja-a-gondolatokatokat/