HU
Állásfoglalások

A kolozsvári Főtér átalakítása új helyzet elé állította a helybeli magyar és román közösséget. Az új arculatú Főtéren – az eredeti elképzelések szerint – olyan színvonalas és igényes közösségi programokat képzeltünk el, amely Kolozsvár szellemiségéhez, Erdély fővárosának központjához illő.

A sebtében átadott új Főtér a városvezetés szerint új rendezvényekre is alkalmas immár. Rögtön ezt követően ki is hirdették, hogy bécsi mintára karácsonyi programokat szerveznek advent időszakában Kolozsvár szívébe. A magyar közösség képviseletét felkérték, hogy állítson össze megfelelő műsorszámokat erre a rendezvénysorozatra.

A megfelelő előkészületekkel egy időben kiderült, hogy a helyi önkormányzatnak erre vonatkozóan van egy korábbi döntése, mely szerint a Főtéren vagy a város más közterületén csak a városi önkormányzat külön határozatával lehet rendezvényt szervezni. E 2002/210-es határozatról az elmúlt hetek kampánylázában megfeledkeztek az önkormányzat vezetői. Az RMDSZ-es képviselők által előkeresett határozat mellett sajnos, egy botrányos jelenség zajlik jelenleg a felújított Főtéren.

Az, amit bécsi mintára terveztek, és amiről sokan azt gondoltuk, hogy ízléses, bensőséges és jó hangulatú eseménysorozat lesz, abból közönséges balkáni zsibvásár lett. Minősíthetetlen színvonalú zenei kínálat harsogja át a Főteret, és teszi szinte lehetetlenné a közeli Szent Mihály templomban zajló mindennapi miséket.

Sokan most döbbennek rá, hogy nem ilyen főteret akartak. Az avatás utáni napokban és most is úgy gondoljuk, hogy igen, be kell lakni a teret, de nem így. Nem hivalkodó, hangos tömegrendezvényekre gondoltunk, hanem legfennebb igényes, csendes és minőségi kulturális rendezvényekre.

Az elmúlt napok keserű tapasztalatai, valamint az említett önkormányzati határozat értelmében úgy véljük, a továbbiakban nem kívánunk bekapcsolódni az ilyenfajta tömegrendezvényekbe. A Főtér nem zsibvásár, hanem Kolozsvár és az erdélyi magyarság jelképes központja. A továbbiakban csak olyan események szervezését látjuk célszerűnek és méltónak e Főtéren, amelyek illenek szellemiségéhez, a történelmi belváros hangulatához, és nem sértik, nem zavarják a környékbeli lakókat, valamint az egyházi szertartásokat.

 

Kolozsvár, 2013. június 18.

MCSZESZ Igazgató Tanácsa