HU

Lecke – civileknek

Kedves civil társaim, az itt következő történet nagyon friss, 2022. február 1-3 között zajlott le. A tét: egy magyarországi (900 ezer forintos) támogatás – február 2-án délben úgy nézett ki, nem engedik bejönni a számlánkra, visszafordítják.

Ha valaki még nem figyelt volna fel rá, akkor jó tudni, hogy a 2019 évi 129-es törvény (utóbb módosították, bizonyos előírásokat a pandémia miatt felfüggesztettek) a pénzmosás elleni harc jegyében a számlavezető bankoknak előírja, hogy a szerintük gyanús tételeket ellenőrizzék, gátolják meg a korrupciót. Nem kívánok ebbe belemenni, hiszen ezzel a bankok pénzügyi ellenőrző szervekké válnak, olyan felelősséggel ruházzák fel őket, amire nem ismerek más országból példát. Van egy törvény és a bank felelőssége, hogy ellenőrizze a bejövő pénz-utalásokat.

Hogyan választják ki az ellenőrzés alá vett szervezetet, fogalmam sincs, de a MCSZESZ (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége) egy ilyen ellenőrzés alá került. Felhívott egy előadó a számlavezető bankfióktól, hogy kérik egy bizonyos támogatás igazoló iratait. Igazoló iratok, vagyis szerződés és teljesítési okirat. Közben kértem a hölgy útján egy hivatalos átiratot a banktól, hogy ezt miért kérik. Hivatalos levél nem jött, az illető banki előadó átküldte a törvény vonatkozó bekezdéseit – egy jelzéssel, hogy belső használatra (uz intern). Vagyis nem hivatkozható – nem értem, miért nem? Beszéltünk telefonon újból, és elmondtam, hogy a kért dokumentumok hossza csaknem 30 oldal, és magyarul készültek, mert a megbízó egy budapesti testület, akivel magyar nyelvű szerződést kötünk és minden irat magyarul van. A hölgy válasza: küldjem el a vonatkozó iratokat eredetiben.

A következő napon, február 2-án ugyanattól a banki előadótól kapok egy újabb belső használatra jelzetű levelet, hogy sajnálatukra román nyelvű szöveget várnak, ha ezt nem küldöm, akkor a pénzt visszafordítják a kifizetőnek és keressek más megoldást, más bankot. Telefonon is felhív a hölgy a biztonság kedvéért, hogy megkaptam-e? Válaszom: igen, és be fogom perelni a bankot. Mert ez nem eljárás, nem lehet két-három soros levélkékben ilyen fontos hivatalos ügyben eljárni. Azt sem közölték, milyen fordítást várnak – hivatalosat-e – mert ha ezt, akkor az napokba kerül. Az gond, tudom meg a hölgytől, mert ha a munkanap végéig nem küldök fordítást, az ügyet részükről lezárják, a pénzt visszafordítják.

Fontos román és magyar civil szervezetek vezetőivel konzultáltam, és február 3-án reggel hivatalos levelet küldtem annak a hölgynek a címére, aki kihangsúlyozta: ő nem illetékes semmiben, ő azért kapta a közvetítői feladatot, mert foglalkozott banki vonalon a MCSZESZ-szel. A hivatalos formáknak megfelelő levelet neki küldtem el és kértem, adja meg annak a banki vezetőnek a nevét és címét, akinek közvetlenül is elküldhetem. Három pontban fogalmaztam meg a kifogásokat. 1) a 2019/129-es törvény esetében is léteznie kell a törvény alkalmazását előíró szabályzatnak, hogyan kell eljárni. Léteznie kell egy hivatalos protokollnak, hogy az ilyen eseteket hogyan kell kezelni. Jelen esetben biztosan jogtalan volt az eljárás, hiszen azt sem tudom, ki a hivatalos személy, aki az ügyben illetékes, a döntést meghozza, aki megkereshető. 2) a banktól csak belső használatra jelzetű 2-4 soros leveleket kaptam, az előadó többször hangsúlyozta, csak közvetít, tehát úgy tekintem, hogy minket a bank hivatalosan semmiről nem értesített. 3) Romániában léteznek nyelvhasználati jogok, miszerint a bíróságon, hivatalokban is elfogadnak nem román nyelvű dokumentumokat, és ezek fordításával a hivatal foglalkozik. Még a tanukat is meghallgatják anyanyelvükön, ha ezt kérik. A bank olyasmit kér, olyasmire kötelezné a civil szervezetet, amire a romániai közéletben esetében nincs példa. Túllépi hatáskörét. És az eljárás antidemokratikus, hiszen nincs kit megkérdezni, a banki vezető kiléte ködbe vész.

Egy óra sem telt el azután, hogy elküldtem a levelet és telefonon megkeres valaki – bemutatkozik, hogy a Patria Banktól van, de tisztséget nem mond. És megkérdezi: mivel foglalkozik a MCSZESZ, milyen szerződésről van szó, amire jött a támogatás. Minden kérdésre nyugodtan válaszoltam. Elköszönt, hogy rendben.

Délután a számlánkon volt az összeg.

Kérdés: ha a reggeli kemény hangú levelet nem írom meg, mi történhetett volna?

 

2022. február 3.

 

Bodó Barna