HU
Hírek,  Hírek a világban

KIHELYEZETT CIVIL AKADÉMIA MISKOLCON

A Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja szervezésében együttműködve az ÉLETFA Társadalom- és Környezetkultúra Alapítvánnyal, az ÉLETMŰTÁRS Művészeti és Civilitikai Egyesülettel, a Versbarátok Körével, Mire bontsunk pezsgőt szilveszterkor? címmel 2022. november 28-án 17 órakor Miskolcon a Tudomány és Technika Házába (Görgey A. u. 5.) kihelyezett Civil Akadémia programra kerül sor.

A program vendégprofesszora: Prof. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közreműködő: Dr. Hortai Rita és Asztalos Julianna Versbarátok Köre képviselője és beszélgetőtárs Dr. Lengyel Attila a CÖF Klub Miskolc elnöke.

A bolygónkon mindenütt feszültségekkel, konfliktusokkal néznek szembe az emberek. – írja a sajtóközleményben Dr. Lengyel Attila. Már önmagában az is konfliktus, hogy drámaian növekszik a Föld lakóinak száma, ezenközben a fejlett Európában az őslakosok száma drasztikusan csökken. Miközben a világ azon vitázik, hogy fenyeget-e a klímakatasztrófa, például hazánkban is az őshonos fajok eltűnésének vagyunk tanúi. Amikor a környezetbarát energiafelhasználási stratégiákat még a szakmára hallgatva fektették le, amelyben a lehetséges minden energiahordozó szerepet kapott, kitüntetetten a gáz és az olaj, valamint az atomenergia, megvalósulni látszott az a globális gazdasági együttgondolkodás- és működés, amely letéteményese lehetett volna a klímakatasztrófa elleni összefogásnak. Az Amerikai Egyesült Államok azonban egyik nagy klímavédelmi egyezményt sem írta alá vagy később kitáncolt belőle. Az USA a világot fenyegető nagy veszélyek megoldása (túlnépesedés; illegális migráció; klímavédelem; nukleáris háborúk elkerülése) helyett az egypólusú világrend kialakításán serénykedik, amelyhez viszont meg kell gyengíteni a lehetséges ellenfeleket. A Szovjetunió összeomlása után az USA a Föld számos pontján indított háborút az általa működtettet demokrácia exportálására, az amerikai életmód elterjesztésére, de leginkább geopolitikai hatalmának megtartására, netán kiszélesítésére. Nem riad vissza a belügyekbe való beavatkozástól, legitim kormányok elleni erőszakos, diverzáns cselekményektől, valótlan indokokra alapozott katonai akcióktól. Sajnos, az Európai Unió vezetői szolgalelkűen behódoltak az USA-nak, ezzel elvesztve a világpolitika alakításában való részvétel lehetőségét. Amerika most éppen Oroszország ellen vív, egy un. proxy háborút, amelyben Ukrajnát használja céltáblának. Az ukrán katonák halnak meg értük, az ukrán nép szenvedi meg a háború következményeit, készül a minden bizonnyal szörnyű télre. Nem utolsó sorban, Európa is félelemmel vegyes borzongással várja a megszokott kényelmes, meleg lakásokról való lemondást, az ipari termelés korlátozását, munkahelyek megszűnését.

Fentiek mögött, természetesen, megtalálható az a világhatalmi törekvés, amely a hidegháború óta az emberiség életét befolyásolja. Mostanra ez a globális játszma kezd többszereplőssé válni, Kína, India, az arab világ is erős érdekérvényesítő akar lenni. Ebben a sokszereplős játszmában való eligazításra kérték fel Prof. Nógrádi Györgyöt, a téma egyik kiemelkedő magyar szakértőjét.

A találkozót az aulában tartják. Az ülőhelyek száma korlátozott, ezért kérik időnként az ülőhelyek átadását. Akinek van kempingszéke, hozza magával. Meleg öltözék és szájmaszk használatát ajánlják. A jelenléti ív aláírásához mindenki hozzon magával tollat!-kérik a szervezők. Az érdeklődőket 16.30-tól várják.