HU
Futó projektek,  Hírek,  Hírek rólunk,  Programok és projektek

Civil térkép projekt

A közösségi kapcsolatok léte, a közösségépítés szórványban meghatározó és ennek kiépítésére a településen szükség van a kulturális, egyházi, politikai, turisztikai információkra, amelyek jelenleg nem találhatók meg egy helyen. Megoldásként online interaktív térképet készítettünk, amely egyedüliként tartalmazza a felsorolt információkat. A www.civilterkep.ro-n egy helyen megtalálható a települések és a megye minden magyar szempontból releváns adata. Szatmár és Szilágy megyék közösségi térképét már elkészítettük, következő lépésként Fehér és Arad megyék közösségi térképét készítjük el.

Ma az elsődleges információforrás az internet, ki kell használni a virtuális tér és a kapcsolódó technikák lehetőségeit.  A közösségi kapcsolatépítés fontossága közismert. Mindezt a programok és intézményi hálózatok szolgálják. Léteznek honlapok, valamint adatbázisok, ahonnan az érdekeltek információt szerezhetnek, de úgy észleljük, hogy ezek nem elég hatékonyak. Egy interaktív megyetérképen a kiválasztott település neve mellett kinyíló ablak több információ-csomagot jelenít meg:

  • Települési adatok: földrajzi, történeti adatok, helyi értékek, demográfiai adatok (etnikai megoszlással), a település vezetése (polgármester, önkormányzati testület összetétele)
  • Intézményi adatok / helyi intézmények (iskolák – leírás, elérhetőségek, más kulturális intézmények, egyházak papokkal, civil szervezetek, turisztikai potenciál (szálláshelyek, éttermek).
  • Az érdeklődő teljes képet kap egy megye minden olyan településéről, ahol helyben létezik magyar közösség és intézmény: iskola, pap, érdekvédelmi és civil szervezet.

A projekt során hangsúlyt fektetünk a helyi kapcsolatépítésre és együttműködésre az adatgyűjtés során. A feladat nagy és fontos. A továbbiakban az oldal tovább fejleszthető, hiszen megvan a lehetőség arra, hogy a helyi közösségek fontos események, programok, dokumentumait feltöltsék a megfelelő településhez, kiegészíthetik a képet fontos személyiségeik megidézésével, a helyiek számára fontos közösségi kérdések felvetésével.

A www.civilterkep.ro oldalon érdeklődő teljes képet kap egy megye minden olyan településéről (városról, községről), ahol helyben létezik magyar intézmény.

 

A projekt megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatja.