HU
unnamed

Pályázati felhívás

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Mit jelent nekem a szülőhazám/szülővárosom?
A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége pályázatot hirdet
Arad, Brassó, Fehér, Hunyad és Temes megyei
középiskolás diákok számára
Szerelmem: szűkebb hazám címmel
Mindannyian tartozunk valahova: egy szűkebb vagy tágabb közösségbe. Közösségi hovatartozásunk meghatározó eleme szülővárosunk, szülőfalunk. Az a tér, ahol ráébredtünk a világra, ahol első botladozó lépéseinket megtettük, ahol önfeledten tudtunk örülni a világ történéseinek és szépségeinek.
Ahol otthon vagyunk. Ez az otthontudat bennünk van még akkor is, ha nem tudatosítottuk, ha nem adtunk szabad utat neki.
ÍRJUK LE: miért, milyen természeti, kulturális, szociális, emberi értékek okán más a mi városunk vagy falunk, a kistérség, mint akármelyik más!
A műfaj: esszé, vagyis engedjük el képzeletünket és jegyezzük le gondolatainkat szűkebb hazánkról. Személyes hangvételű település-bemutatókat várunk, melyek a hely múltjára, jelenére, tájra és emberekre vonatkozó ismeretekre, adatokra, a helyi közösség életének megfigyelésére épülnek, de a szerző személyes érzéseit, gondolatait, véleményét is tükrözik. Azt meséld el, hogy szerinted miért a te településed a legjobb hely a világon, miért jó ott élni és miért érdemes oda ellátogatni. Meséld el, mit jelent számodra, mit szeretsz benne és miért pont azt, mi az, ami érdekes, egyedi, amire büszke vagy, amiért jó ott élni!
Mesélhetsz a múltról, milyen volt a település régen, kik éltek ott, milyen helyi hírességeket adott kultúránknak. Bemutathatsz érdekes épületet, természeti értéket, barlangot, parkot. Bemutathatsz nagy sportolót vagy művészt. Írhatsz szokásokról, viseletről, de akár mondáról is, ha tudsz ilyenről. Mutasd be, milyen a helyi közösség élete ma. Írhatsz zenéről, táncról, mondáról, legendáról. Bemutathatsz egy különleges történelmi helyszínt, pl. egy csata, történelmi esemény helyszínét. Érdekes lehet egy forrás, egy helyi (élő vagy már kihalt) mesterség. Írj arról, ami számodra fontos és írd le, hogy te ezeket az értékeket miként őriznéd, védelmeznéd, terjesztenéd!
Készíthetsz interjút is, beszélgess el olyan helyiekkel, akiktől új ismereteket tudhatsz meg, kérd ki a véleményüket a település történetét, fejlődését, mindennapi életét illetően, kérdezd meg, hogy milyen értékek fontosak számukra!
Formai elvárások: számítógépen (Word és PDF formátumban) szerkesztett pályamunkákat várunk (max. 10 ezer karakter + illusztrációs mellékletek). Oldalméret: álló A4; betűnagyság: 12 pts; Times New Roman betűtípus; 1,15-ös sorköz; margók: fent 2 cm, lent 2 cm, jobbról 2 cm, balról 2,5 cm; oldalszámozás lent középen.
Szerkesztési feltételek, javaslatok: Készíts borítót. Töltsd le a borító mintát (e-mailben, telefonon elkérhető) és töltsd ki pályázatod adataival. Beküldéskor ez legyen a pályázatod első oldala.
Készíts mellékletet: fotó, rajz, értéktérkép, amellyel illusztrálhatod munkádat. A képet feliratozd vagy készíts képjegyzéket.
Pályadíjak:
A munkákat 3 tagú zsűri bírálja el.
Kiosztandó díjak:
I. díj – 800 RON
II. díj – 500 RON
III. díj 300 RON
Két dicséret: 100-100 RON értékben.
Jelentkezési határidő: 2021.február 5. A jelentkezést elektronikus úton kérjük elküldeni a civilkv@gmail.com e-posta címre.
A pályamunkák beküldési határideje 2021. február 25.
A pályáztatók a sikeres pályamunkákat megjelentetik.
További információkkal keressék Brînzan-Antal Krisztina MCSZESZ irodavezetőt a 0751382307 telefonszámon.
Kolozsvár, 2021.01.25.
Dr. Bodó Barna
MCSZESZ elnök