HU
Állásfoglalások

Tekintve, hogy az elmúlt időszakban újra felvetődött a román kormány által a hazai magyar közösségnek a Communitas Alapítványon keresztül nyújtott támogatás elosztásának kérdése, szükségesnek tartjuk megjegyezni a következőket:

  1. A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ), az erdélyi civil szervezetek egy részének érdekképviseleti szervezeteként továbbra is fontosnak és időszerűnek tartja a Communitas Alapítvány pénzelosztási mechanizmusának megreformálását. Meggyőződésünk, hogy az elosztás mikéntje jelentős mértékben hozzájárulhat a magyar közösség építkezéséhez.
  2. Köztudott, hogy az elmúlt években számos kezdeményezés történt a Communitas Alapítvány támogatás politikájának megreformálására. Ezen támogatáspolitika megreformálásának szükségességéről alkalmanként a Communitas Alapítvány vezetőségében döntési hatáskörrel jelenlevő RMDSZ-es politikusok is egyetértettek, viszont mindezidáig érdemi párbeszéd nem jött létre az érintett felek között.

 

Figyelembe véve az utóbbi hónapok hazai és nemzetközi eseményeit – az RMDSZ nem került be a kormányba, világméretű pénzügyi válság – és azt a tényt, hogy az RMDSZ még mindig az erdélyi magyar közélet egyik fontos, de az egész közösséget már nem képviselő szereplője, fontosnak tartjuk, hogy a közösségi kérdésekre megoldást kereső átfogó párbeszéd keretében felvetődjenek és érdemben legyenek kezelve a támogatás-politikai kérdések is.

 

Kolozsvár, 2009. febr. 9.

A MCSZESZ Igazgató Tanácsa nevében

Bodó Barna

elnök