HU

Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének tagjává vált

Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének tagjává vált

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének (Fédération internationale des associations vexillologiques – FIAV) tagjává fogadták az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet, határozott a Világszövetség Ljubljanában tartott közgyűlése. Ezáltal a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet a FIAV egyetlen romániai aktív tagjává vált.

A FIAV közgyűlését a Szlovénia fővárosában szervezett, 2022. július 11–15-e között zajló 29. Zászlótudományi Világkongresszus keretében tartották július 12-án délután. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja tartotta fenn. Elmondta, a 2014-ben alakult, következő év január 6-án hivatalosan bejegyzett Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület sikeres nemzetközi szereplései között említhető előadással való részvétel a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, 2018-ban a franciaországi Arrasban és 2021-ben Madridban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban. Ezen kívül számos hazai konferencián való részvétel, egy nemzetközi és egy regionális konferencia, címerkiállítások szervezése, zászlókiállítások megnyitása szerepel a tevékenységei között. Az egyesület partnerségében öt szakkönyv jelent meg. Az egyesületet 2019-ben tagjává fogadta  a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség is.

A FIAV közgyűlése ugyanakkor inaktivitás okán felfüggesztette a Magyarországi Zászló Társaság tagságát. A hivatalosan be nem jegyzett Román Vexillológiai Társaság tagságát még 2015-ben felfüggesztették.

Az Európán kívül észak- és dél-amerikai, ausztráliai, afrikai és ázsiai részvétellel zajló Zászlótudományi Világkongresszus nyitó napján az egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként részt vevő Szekeres Attila István is előadást tartott, Erdélyi történelmi zászlók címmel. Ennek kertében bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze.

Az egyesület elnökének a Zászlótudományi Világkongresszuson való részvételét, valamint az Erdélyi történelmi zászlósor kivitelezését Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatta. A zászlósor kiegészítéséhez Hargita Megye Tanácsa és a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum adott kölcsön zászlókat a Székely-, illetve a Magyar történelmi zászlósorból. Az egyesület és elnöke köszönetét fejezi ki a támogatásért.

 

Ljubljana, 2022. július 13.

Szekeres Attila István,

az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke

 

Fotó: Remigijus Bimba: Szekeres Attila István fenntartja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület pályázatát

Fotó: Remigijus Bimba: Szekeres Attila István előadás közben, Bocskai István fejedelmi zászlajával

Fotó: Remigijus Bimba: Szekeres Attila István előadás közben, a Rákóczi-szabadságharc egyik zászlajával

Fotó: Haraldica Slovenica: Szekeres Attila István bemutatja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet