MACSZESZ

Május 15. után az állam nem fogja finanszírozni a kényszerszabadságon levők bérét

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter  Digi24-nek azt nyilatkozta, hogy az állam május 15.-e, a szükségállapot feloldása után nem fogja tudni finanszírozni a kényszerszabadásgra küldöttek bérezését. Van azonban más tervük.

Alexandru elmondta, hogy a kormány egy olyan intézkedéscsomagon dolgozik, amely kiváltaná a finanszírozást és egyfajta partnerséget hozna létre az állam és az alkalmazók között, amelynek része lenne az anyagi támogatás is, de több más intézkedést is tartalmazna.

Alexandru azt mondta, hogy különböző munkaszektorokba fokozatosan térhetnek majd vissza a dolgozók, azonban nem mindenhol lesz hamar visszaállítható a krízis előtti állapot. “Az állam valószínűleg ösztönözni fogja a munkavállalókat, hogy olyan szektorokba térjenek vissza, ahol lehetséges a munka.

Az állam és munkavállaló közötti “parnterség” a miniszter szerint nem csak finanszírozásban fog tehát kimerülni, hanem az állam bátorítani fogja a munkavállalók átképzését is azoknak, akiknek megszűnne így a munkahelye, de olyanok is részt vehetnek majd a programokban, akik külföldről visszajönnének az országba dolgozni.

A munkaügyi miniszter arról is beszélt, hogy a kényszerszabadságon levők később kapták meg a pénzt ebben a hónapban. Megígérte, hogy a következő héten mindenképp folyósítják a kifizetéseket.

Forrás: transinex.ro