MACSZESZ

Január 28., kedd – 19,00 óra

Könyv- és digitális képgyűjtemény bemutató – Zakariás Erzsébet: Képek könyve. Táj- és kultúrtörténet képekben

A kötetet bemutatják: Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatója, Blos-Jáni Melinda, a Sapientia adjunktusa, valamint Fazakas Botond, az IDEA Plus munkatársa, a szerző jelenlétében.

Kiadja: Exit Kiadó (Kolozsvár), Hagyományok Háza (Budapest), Kincses Kolozsvár Egyesület (Kolozsvár)
A Képek könyve egy 2660 illusztrációból álló képgyűjtemény. Az összegyűjtött képek forrása az 1853–1945 közötti magyar nyelvű budapesti sajtó, illetve néprajzi szakkiadványok. A gyűjtemény képeinek közös vonása, hogy témájuk révén a mai Románia területéhez kötődnek.

A 2660 kép nyomtatásban való megjelentetése szinte kivitelezhetetlen terjedelmű, többkötetes albumot jelentett volna. Erre való tekintettel a gyűjteményből mintegy 400 kép kerül nyomtatva az olvasó elé, ízelítőt nyújtva mindenik fejezetből. A teljes képmennyiség az albumhoz tartozó internetes felületen tekinthető meg és tanulmányozható.

Január 29., szerda – 19,00 óra

Vállalkozásokról nyitottan, többszemköztKerekasztal-beszélgetés, melynek aktuális témája: Változások kezelése.

Meghívottak: Gorbai Attila, a Tenrom ügyvezetője, Gündisch Zoltán, a Mendola csoport ügyvezetője, Nagy Károly, a Promelek társtulajdonosa, vezérigazgatója.

Házigazdák: László Judit és Papp György-László.

Január 30., csütörtök – 19,00 óra

Könyvbemutató – Nánó Csaba: Az élet körhintájánÚjabb beszélgetések hírességekkel.
A könyvet bemutatja Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztője és Derzsi Ákos, az Europrint kiadó igazgatója, a szerző jelenlétében.

Kiadja: Europrint kiadó

Az élet körhintáján címmel Nánó Csaba újságíró harmadik interjúkötete jelent meg a nagyváradi Europrint Kiadó gondozásában. Jelen összeállítás abban különbözik az előző kettőtől, hogy ezúttal az interjúalanyok zöme olyan határon túli híresség, akiknek neve az egész Kárpát-medencében ismert. A kötetben megszólal mások mellett Törőcsik Mari, Szörényi Levente, Kubik Anna, Szilágyi Enikő és sokan mások, akik őszintén vallanak életükről, művészetükről.

„Nyilván a jó kérdező megpróbál legalább részben olyan kérdéseket feltenni, amilyeneket előtte más nem tett fel, de hát ez nagyon nehéz feladat egy olyan interjúalannyal szemben, akinek élete, munkássága a nagyközönség előtt zajlik, és olykor idegenek azt gondolják, jobban ismerik, mint ő saját magát” – írja a kötet bevezetőjében a szerző.

 Január 31., péntek – 19,00 óra

„A régi, hű útra-kelő” – Megzenésített versek a zilahi l’ADYK együttes előadásában.

A l’Adyk a zilahi Silvania Főgimnázium magyar tagozatának kórusa, irányítója Fazakas István Levente zenetanár. Az együttes megzenésített verseket ad elő, melyek nagy részének Ady Endre a szerzője, de Radnóti Miklós-, Dsida Jenő-, Kányádi Sándor-, József Attila-, Nagy László-, Weöres Sándor-versek is szerepelnek a műsoron.

Az est művészi hitvallással indul, majd három tematikus egység következik: az első szervezőelvei az idő és az ember vágyai, a másodiké a születés, az alkotás; a harmadiknak szerzője s ihletője: Ady Endre. A tematikus egységek közötti átvezető gondolatokat Csapó Krisztina-Boglárka 12. osztályos diák fogalmazta meg és közvetíti.

A legtöbb rendezvényre a belépés ingyenes, esetenként regisztrációhoz kötött. A szervezők fenntartják a programmódosítás jogát.

Forrás: https://www.erdely.ma/a-vallasszabadsag-haza-januari-rendezvenyei-kolozsvar/