Bodó Barnát, a sokirányú cselekvés szintézismesterét köszöntötték Kolozsváron

Bodó Barnát, a sokirányú cselekvés szintézismesterét köszöntötték Kolozsváron

Születésnapi kötettel köszöntötték barátai, kollégái, pályatársai Bodó Barna ny. egyetemi docenst, politikust, újságírót, politológust, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének tiszteletbeli professzorát kedden délután Magyarország kolozsvári főkonzulátusán.

„Ez a könyv egyfajta tükör, és egy ilyen tükörre mindenkinek szüksége van” – fogalmazott Korsós Tamás konzul Az örökmozgó terei: Bodó Barna hetvenedik születésnapjára című kötetről. Hozzátette, a kiadvány lehetőséget nyújt az önreflexióra, és arra, hogy az ember korrigáljon, felkészüljön az irányváltásra, illetve megtalálja azokat az irányokat, amelyekben a személyisége, gondolata a közösség érdekében is kiteljesedhet.

Bakk Miklós docens, politológus elmondta, a kötet egyik szerkesztőjeként sokat gondolkodott azon, hogyan lehetne egyetlen találó kifejezésben megfogalmazni annak az életpályának az összetettségét, amelyet méltattak a születésnapi olvasmánnyal, és végül Tonk Márton szerkesztőtársával a sokirányú cselekvés szintézismesterét választották.

“Bodó Barna a politika, a civil világ, az írás, a tudomány, az oktatás területén egyformán letett valamit az asztalra. És itt nem egyszerű átlépésekről, szerepváltásról van szó. Az ő esetében ennek a sokszerepűségeknek a lényege, hogy az egyik-másik terület tanuláságát mindig magasabb szinten hasznosítva tette meg a következő lépést”

– mutatott rá Bakk Miklós. Hozzátette, ezt a sokszerepűséget megpróbálták csoportosítani a kötetben.

Az első rész a Temesvár – szellem és palack címet kapta, és arra ad választ, hogyan vált egy háromszéki székely emberből temesvári közéleti szereplő, hogyan lett a tömbmagyarból a szórvány kutatója. Ezt követi az összetett szerepfelfogás, amelyben helyet kapott a politika, közélet, civil társadalom, tudomány, ennek a címe Kolozsvár – a közéleti régió. Az utolsó fejezet az Egyetem – a kontinuitás küzdelme, és ez nemcsak ahhoz kötődik, hogy Bodó Barna több mint 20 éve egyetemi oktató, hanem ez a fejezet kapcsolódik ahhoz is, hogy ő

egyrészt a magyar nyelvű egyetemi oktatás jogainak érvényesüléséért egyfajta civil társadalmi küzdelmet folytatott – ez a Bolyai Kezdeményező Bizottság tevékenységéhez kapcsolódik –, másrészt pedig számos helyszínen részt vett az egyetemi élet reformjához kapcsolódó vitákban – részletezte a politológus.

Kifejtette, ez a kötet az írások tartalmi sokszínűségével, valamint több generáció egymásmellettiségével is tükrözi azt a szintézist, amely Bodó Barna életpályájában szerepel. „Úgy érzem, ez a könyv talán igyekezett és sikerült méltóképpen tükröt tartania mindenki számára Bodó Barna munkásságáról” – mutatott rá Bakk Miklós.

Tonk Márton professzor, a Sapientia kolozsvári karának dékánja kiemelt egy gondolatot a születésnapi kiadványból: „Nos, e kötet köszöntő-szerzői szerint úgy tűnik, semmi mást, csak annak kimondását, hogy a példa, amelyet e heven év alatt felépített pálya sugall és argumentál, látsszék követhetőnek és követendőnek.”

A dékán röviden mesélt arról a véletlen, a Partiumi Keresztény Egyetemen történt találkozásról, amelynek köszönhetően Bodó Barna a 2000-es évek elejétől a Sapientián tanít. „Bár Bodó Barna idén formálisan nyugdíjba ment, ugyanannyi órát tart, mint ezt a lépést megelőzően. És úgy gondolom, hogy még hosszú időn keresztül a tanszékünk hasznos tagja marad” – mondta Tonk Márton.

A sepsiszentgyörgyi születésű Bodó Barna örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben elég sok ilyen típusú kiadvány jelent meg nálunk is, bár a magyarországi kulturális szokásoktól kicsit eltérően, mert ott hatvanévesen nagyon sokan megkapják a születésnapi kötetet, és utána „kicsit elfelejtik” őket.

A professzor szerint a hetven év azért sokkal érdekesebb és kellemesebb, mert ennyi évesen az ember már nyugdíjasnak számít, így ha még mindig akarnak róla könyvet írni, annak más üzenete van. „Köszönöm a kollégáknak, hogy megszületett ez a könyv, és azt is köszönöm, hogy előbb elhozták Temesvárra a születésnapomra, majd másodjára is bemutattuk egy beszélgetős műsor keretében, és most harmadízben ismertetjük. Nagyon örülök annak, hogy erre sor került, hiszen egy kötet akkor él, ha arról a közönség is tudomást szerez” – hangsúlyozta Bodó Barna.

Bodó Barnát, a sokirányú cselekvés szintézismesterét köszöntötték Kolozsváron Bodó Barnát, a sokirányú cselekvés szintézismesterét köszöntötték Kolozsváron Bodó Barnát, a sokirányú cselekvés szintézismesterét köszöntötték Kolozsváron

Tonk Márton, Bakk Miklós és Bodó Barna (kronika.ro – Bede Laura)

Forrás: www.kronika.ro