LÉP A NÉP EUCET KONFERENCIA - OTT VOLTUNK!

LÉP A NÉP EUCET KONFERENCIA – OTT VOLTUNK!

A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége 2017. november 15 és 17 között nemzetközi civil konferencián vett részt melynek címe Európai Uniós Civil Együttműködési Tanácskozás. A konferenciára a szervezetnek lehetősége volt meghívni kolozsvári civileket is.
A konferencia részletes programját az alábbiakban olvashatják:
A MACSZESZ szervezésében a nyolc fős csapat november 15-én délután érkezett meg az EUCET egyik helyszíére, a Beczzúr Hotelbe. A nap további része az előadókkal való ismerkedéssel a terep felmérésével telt el. A kövekező napon 2017 november 16-án az EUCET előadói és résztvevői az Uránia Filmszínházba érkeztek, ahol Dr. Bezcze Izabella a CÖF alapítója, a CÖF-CÖKA kurátora nyitotta meg a konferenciát. A nap folyamán különböző előadásokat hallahattunk a németországi Thomas Habermann a bajor CSU müncheni parlamenti képviselőjétől, Gilbert Fayl Global Round Table elnökétől, Dr. Wolf Brzoska az Ehingen-i könyvtár vezetőjétől, Ulric Fayl von Hentaller a Global Round Table igazgatójától, Pawel Piekarcyk lengyelországi Gazeta Polska szerkesztőjétől, Dr. Dr. Franz Szabad bajori szellemi honvédőtől. A színes előadások témája változatos volt. Előadásokat hallhattunk az emberi közösség jó működésének alapjairól, az Európai Unió jövőjéről, a konzervatív európai Civil Mozgalmak Európai Föderációjáról, valamint a civil társadalom alapjairól.
A következő napon, 2017 november 17-én, a kerekasztal beszélgetés keretében tartották meg a külhoni magyar civil szervezti képviselők előadásukat. Előadást hallhattunk Milin Miograd román történésztől, Dr. Zsoldos Ferenctől a Vajdasági Civil Szövetség elnökétől, Makláry Ákos Keresztény Értelmiségek Szövetségének elnökétől. A kerekasztal beszélgetés keretében 17-én adott elő Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek elnöke. Előadásában az európai kisebbségi lét fontosságáról az európai egység és értékmegőrzés fenntartásáról beszélt. Emellett fontosnak tartja a lokális értékek megőrzését, valamint Európa értékeinek megőrzését. A MCSZESZ elnökének előadásában Bodó Barna a következő kérdésköröket fejti ki: Ki a civil? Mi a klasszikus civil szerep? Miért vagyunk mi civilek itt?
A kétnapos, CÖF-CÖKA-CET által rendezett, ,,Civilek a nemzetállamokért” című szimpóziumon a számos országból résztvevő, Európából érkezett szellemi honvédők megvitatták a ,,civilitika” – a népfelség tudománya diszciplína alapgondolatait.
A szimpózium végén egyhangúan nyilatkozatot fogadtak el.

LÉP A NÉP EUCET KONFERENCIA - OTT VOLTUNK! LÉP A NÉP EUCET KONFERENCIA - OTT VOLTUNK! LÉP A NÉP EUCET KONFERENCIA - OTT VOLTUNK!