Fedezd fel Kolozsvárt! Videópályázat középiskolások számára

Fedezd fel Kolozsvárt! Videópályázat középiskolások számára

A Fedezd fel Kolozsvárt! videópályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét Kolozsvár értékeire, látványosságaira, és hogy ösztönözze őket annak feltérképezésére, hogy mit jelent számukra városuk, mit jelent családjuknak, iskolájuknak.
A pályázat első kiadására a kolozsvári Apáczai Csere János és a Báthory István elméleti líceumok IX–XII.-es tanulóinak a jelentkezését várjuk. Hosszú távú célunk a versenyt megnyitni minden Kolozsváron tanuló magyar középiskolás számára.
A versenyen a kiválasztott iskolákból maximum 10-10 személy vehet részt. A pályázók egyénileg, illetve maximum kétfős csoportokként vehetnek részt a versenyen. Amennyiben egy iskolából 10 személynél több diák szeretne pályázni, az iskola előválogatást tart, kiválasztja a legjobb jelentkezőket.

A pályázat részletei:
Pályázni, a versenyre jelentkezni kisfilm-témajavaslattal lehet. Minden jelentkezőtől rövid leírást kérünk arról, mit szeretne bemutatni.
A zsűri tagjai: a MCSZESZ képviselői, a Sapientia EMTE, Kolozsvár Média Tanszékének képviselői és a kiválasztott líceumok 1-1 felelős tanára.
Felkészítés:
A versenybe beiratkozott líceumi hallgatók felkészítőn vesznek részt. A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara Filmművészet, fotóművészet, média szak egy-egy hallgatója fogja a két iskola versenyzőit felkészíteni, szakmai tanácsokkal az elkészítési folyamat alatt is a versenyzők rendelkezésére állnak. Az útbaigazítás a filmkészítés technikai ismereteire vonatkozhat, a film témáját, a közvetíteni kívánt üzenetet illetően a versenyzők a projekt futamideje alatt már nem kapnak segítséget az egyetemi hallgatók részéről. Ezeket a kérdéseket a pályamunka-javaslat leírásakor van alkalmuk feltenni.

Lehetséges témák
– Kolozsvár nevezetességei: épületek, szobrok, intézmények története, bemutatásuk
– Kolozsvár egykori jeles személyiségei a kultúra, tudomány, sport területéről
– Kolozsvárhoz kötődő hagyományok bemutatása
– egyéb, szintén a város kulturális értékeihez kötődő javaslatok

Pályamunka
A pályázat során a versenyzők 3–10 perc hosszúságú kisfilmet készítenek el. A kisfilmek kísérő szöveget és aláfestő zenét is tartalmazhatnak. A kisfilm műfaja szabadon választható.
A kisfilm elkészíthető bármilyen képfelvételre alkalmas digitális eszközzel. Ha vágáshoz, zenei aláfestéshez technikai segítségre van szükségük, ezt az egyetemi hallgatók révén megkapják.
Ha a filmben személyeket szólaltatnak meg, szükséges ezek előzetes beleegyezését kérni a filmben való szerepléshez.
A versenyzőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a rövidfilm semmilyen másokat sértő magatartást, szöveget (beszéd vagy felirat) nem tartalmazhat.
Csak saját felvételeket fogadunk el. Amennyiben a versenyző korábban készített a témával kapcsolatos munkát, abból részletek vehetők át.

Díjazás:
Minden résztvevő ajándékcsomagot kap Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, és két dicséretet is kiosztunk.
I. díj: 500 lej
II. díj: 300 lej
III. díj: 200 lej

További felvilágosításért keresse a MCSZESZ képviselőjét (Brînzan-Antal Krisztina) a 0751382307-es telefonszámon, illetve a civilkv@gmail.com elektronikus postacímen. A pályázati felhívás plakáttal ellátva a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének a Facebook-oldalán is megtalálható.

Fedezd fel Kolozsvárt! Videópályázat középiskolások számára