MAGYAROK A TÉREN: CIVILEK ÉS NEMZETPOLITIKA

Nemzetpolitikai Államtitkárság Stratégiai és Tájékoztatási Főosztálya 2017. szeptember 12-én hívta össze a Magyarság Házának új otthonába, a Duna Palotába a fesztiválmozgalom tematikában szervezett kerekasztal beszélgetés résztvevőit. A rendezvény célja, hogy a résztvevők bemutassák és elemezzék a különböző Kárpát-medencei rendezvényeket, fesztiválokat, ünnepségeket, megemlékezéseket, valamint falunapokat.

Szeptember 12-én, Budapesten, a Duna Palota Kornélia termében megrendezésre került a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza szervezésében „Magyarok a téren: civilek és a nemzetpolitika Magyar napok, fesztiválok a Kárpát-medencében” című kerekasztal beszélgetés.
A beszélgetést Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója moderálta.
A kerekasztal beszélgetésen Bodó Barna a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke tartott előadást.
A találkozás célja az volt, hogy a Kárpát-medence szerte megrendezésre került fesztiválokat körülírják, meghatározzák ezen események jelentőségét és értékteremtő erejüket elemezzék. A magyar kultúra bemutatása a többség számára nagy jelentőséggel bír, illetve fontos az is, hogy a kisebbségben élő magyarság be tudja mutatni önmagát és értéket tud teremteni, amelyet a társadalom többségét alkotó nemzet is elismer. Ebben a gigászi munkában a civil szervezetek, illetve a civil szféra fontos, mivel meg tölti tartalommal a rendezvényeket, napokat, fesztiválokat. 

MAGYAROK A TÉREN: CIVILEK ÉS NEMZETPOLITIKAMAGYAROK A TÉREN: CIVILEK ÉS NEMZETPOLITIKA


A rendezvény alatt a meghívottaknak lehetőségük adódott 5-7 perc időkeretben bemutatni az adott közösség rendezvényeit, mindezt követően egy másik körben hasonló időkeretben egy-egy jelentősebb rendezvényről beszéltek. Erdély legnagyobb fesztiváljáról, a Kolozsvári Magyar Napokról Szabó Lilla, a rendezvény programigazgatója beszélt.
A civil szervezet részéről az említett két kör végén Bodó Barna reflektált az elhangzottakra, valamint bemutatta az Erdélyi Magyar Civil Évkönyv 2015-ös kiadását, amelyen ő a szerkesztője. Az évkönyvben 200 városnap és 300 falunap található.
A kerekasztal megbeszélés során a már említett rendezvények jelentőségére hívták fel a figyelmet a meghívottak, valamint a hozadékáról, milyen többletet adnak a közösség számára, nem beszélve arról, hogy milyen továbbfejlesztési lehetőségek vannak, amelyek révén a pozitív hatások foka sokszorosítható. A közönség részéről érkező kérdések révén pedig a kerekasztal beszélgetés is egy értékteremtő és új ötletek megjelenésének a helyszínévé vált.