III. Nemzeti Identitástábor – Kárpátalja

A Kárpát-medencei Magyar Civil Együttműködés (Nemzeti Együttműködési Közösség – Magyar siker) 2017. augusztus 7-13-án Kárpátaljai helyszínnel szervezte a harmadik nemzeti identitástábort. A táborba 3 országból (Magyarország, Erdély – Románia, Délvidék – Szerbia) érkeztek résztvevők. Az alábbiakban bemutatjuk az identitástábor programját.
A tábor első napján ismerkedésre, kapcsolatépítésre volt lehetőség. A bemutatkozást és a falu ismertetését a nagydobronyi iskolaigazgató nyitotta meg. Ezt követően Horkai László ny. püspök mesélte el életútját és Nagydobrony rövid történetét. A beszélgetést követően meglátogattuk Nagydobrony református templomát, és ellátogattunk a falu más intézményeihez is. A sétát kézműves tevékenység, valamint csoportos népdaléneklés követte. 
A második napon folytatódtak a kézműves tevékenységek és a csoportos énektanulás, valamint a néptánc tanulás is. Ezen a napon tartotta meg Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke A tér birtokba vétele című előadását. Az előadásban a kisebbségi léthelyzetről, a szórványról, és az erdélyi magyar napok típusú fesztiválok szerepéről beszélt. Az előadást követően a közönség tagjai kérdéseket tehettek fel az előadónak. A második nap további programja a Mezővárra való utazás volt. Mezőváron a résztvevők ellátogattak a református templomhoz, megismerve annak történetét, valamint ellátogattak a mezővári óvodába, ahol műsort adtak elő. A Nemzeti Együttműködés Műsora: Szani Marianna köszöntője, Makkai Eszter és Gergő (Temesvár) énekszáma, Bombitz Ferenc (Sepsiszentgyörgy) zongorajátéka, Tóth Ugyonka Frigyes (Tornyos) gitáron dalokat ad elő. A programot további tánc és énektanulás zárta. 
A harmadik napon több helyszínre történt látogatás. Az egész napos kirándulás első helyszíne Huszt és annak vára, ezt követte Visk és annak református temploma. A református templomban gyönyörködtünk, a templomkertben népzenélt a Harangláb Népzenei Együttes. és a nap lezárásaként Kárpátalja egyik legősibb településére Técsőre látogatott el a csapat. 
A negyedik napon ismét egy egész napos kárpátaljai körút várt a résztvevőkre. A csapat meglátogatta Munkácsot, itt a várban a tánccsoport egy szép táncot mutatott be, kísért a Harangláb Népzenei Együttes. Énekkel mutatkozott be Makkai Eszti (Temesvár), majd a papolci Váncza Manassé Brahms Magyar táncából adott elő hegedűn, végül Bombitz Feri (Szímő) citerázott.
A Munkácsi vár látogatását követően a következő úti cél a Vereckei hágó volt, ahol a csoport az emlékműnél előadást tartott. A nap utolsó helyszíne Szolyva. Szolyváról a csoport visszatért Nagydobrnyba, ahol kezdetét vette a dalpárbaj, a tánc és énektanulás. 
Az ötödik nap programja a nagydobronyi Csendes Nap köré szerveződött, ahol a résztvevők meghallgatták Balog Zoltán miniszter úr előadását. Az ezt követő a csendes ebéd után a csoport Kisszelmencre utazott, megnézte a kettévágott falut, amelynek egy része Szlovákiához, a másik része Kárpátaljához, Ukrajnához tartozik. Az út következő állomásai Ungvár és Szerednye vára. Nagydobronyba visszatérve a kultúrházban a résztvevők tábori Ki Mit Tud? versenyt szerveztek.

 

2017.08.15