Barometrul liderilor ONG – sondaj naţional online în rândul reprezentanţilor ONG din România

Sondajul online “Barometrul liderilor ONG” a urmărit înregistrarea percepţiilor liderilor de organizaţii neguvernamentale active în România cu privire la orgnizaţiile proprii şi sectorul neguvernamental în general, relaţia cu autorităţi publice şi factori interesaţi, realizări şi eşecuri, acces la resurse şi structuri de suport disponibile, cadru de reglementare specific şi schimbări necesare pentru sustenabilitate.
“Barometrul liderilor ONG” este parte a demersului iniţiat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), în Octombrie 2008, pentru realizarea unui bilanţ al ultimilor douăzeci de ani de dezvoltare a sectorului neguvernamental românesc, urmărind colectarea de informaţii cu privire la dimensiune, dinamică, diverse evoluţii subsectoriale sau domenii de activitate, dar şi formularea unor recomandări care să susţină evoluţia viitoare.
Sondajul online “Barometrul liderilor ONG” a fost derulat în rândul reprezentanţilor ONG în perioada 26 Februarie – 15 Martie 2010http://www.stiriong.ro/pagini/baza.php. Au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai 2297 de organizaţii neguvernamentale înscrise în baza de date Catalogul Societăţii Civile (bază de date realizată pe baza înscrierilor voluntare, – ianuarie 2010).
În total s-au înregistrat 939 răspunsuri, însă pentru prelucrare s-au reţinut doar 578 înregistrări validate, după eliminarea chestionarelor multiple (provenind de la aceeaşi organizaţie) şi a celor în care nu se răspunsese la niciuna din primele 10 întrebări.
Comparând repartiţia teritorială a ONG-urilor care au completat chestionarul cu cea rezultată din lista de adrese a celor 14.458 ONG-uri care au depus dare de seamă contabilă în anul 2007 (conform datelor financiare înregistrate de Ministerul de Finanţe) şi care se regăsesc în baza de date de la Institutului Naţional de Statistică, se constată o similitudine a celor două distribuţii, ceea ce îndreptăţeşte generalizarea răspunsurilor furnizate la nivelul universului organizaţiilor neguvernamentale active.
Mare parte din datele colectate prin Barometru au fost utilizate şi interpretate în analiza comprehensivă a sectorului inclusă în cadrul raportului „România 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinţe, provocări”. Parte din datele înregistrate în Barometru vor părea surprinzătoare prin dimensiunea lor şi de aceea trebuie analizate în contextul situaţiei economice în care sondajul a fost efectuat.

Citiţi întregul document aici.

Ha elsőként szeretnél értesülni a civil világ legfrissebb híreiről, iratkozz fel a hírlevelünkre. Kattints ide!