Situația finanțării ONG-urilor din România s-a înrăutățit

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES ARHIVĂ

“Sustenabilitatea financiară rămâne una dintre cele mai mari preocupări pentru societatea civilă, a fost așa ani la rând. Discuțiile cu experții care au participat la Index au arătat că situația se înrăutățește. O altă schimbare de anul trecut este faptul că încrederea publică în societatea civilă pentru prima dată în ultimii ani a scăzut”, a spus Burada.

El a precizat că în comparație cu anii trecuți sustenabilitatea societății civile în România este în scădere.

“Aceste schimbări în scorul general sunt legate de problemele de sustenabilitate financiară, dar asta nu este aria principală de preocupare, principala zonă fiind dimensiunea advocacy, unde am fost martori anul trecut la deteriorarea relației între societatea civilă și Guvern — nu înseamnă că societatea civilă nu a fost activă în încercarea de promovare a agendei sale, problema a fost de partea cealaltă, a dialogului unde lucrurile au devenit complicate, spațiul dedicat advocacy a fost închis din mai multe motive. De asemenea, presiunea mai mare a Guvernului asupra societății civile a influențat imaginea publică a societății civile”, a arătat Burada.

Potrivit reprezentantului FDSC, România continuă să fie în urma mai multor țări din regiune în ceea ce privește sustenabilitatea organizațiilor societăților civile, cu excepția Sloveniei, arătând că aceasta a fost tendința de la început.

“Ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este un lucru unic, se întâmplă și în alte țări din vecinătate, fiind vorba de un trend în ceea ce privește societatea civilă”, a mai arătat Burada.

El a mai spus că reglementările legislative care privesc ONG-urile nu au înregistrat schimbări majore, la fel și capacitatea organizațională a acestora.

“Scorul pentru sustenabilitatea financiară a organizațiilor societății civile rămâne scăzut, din cauza impactului crizei financiare. Pe de altă parte, avem înrăutățirea finanțării publice pentru ONG-uri, dar și investiții mai mici din partea sectorului privat”, a adăugat Burada.

De asemenea, el a afirmat că furnizarea de servicii devine din ce în ce mai grea pentru organizațiile neguvernamentale.

“Anul trecut s-a petrecut o inversare a trendului privind creșterea imaginii publice în organizațiile societății civile. A fost straniu având în vedere nivelul ridicat al mobilizării. Ne-am fi așteptat la o creștere a încrederii în societatea civilă”, a apreciat Burada.

Angela Gemza, atașat de presă la Ambasada SUA în România, a subliniat că organizațiile neguvernamentale pot face schimbări în societate și a reafirmat sprijinul constant pe care Administrația Statelor Unite l-a acordat acestui sector.

În Index se arată că sustenabilitatea organizațiilor societății civile în România a fost afectată de o serie de regrese în 2013, inclusiv din cauza presiunii crescânde a autorităților publice asupra organizațiilor, dar și din cauza reflectării negative a activității societății civile de către mass-media.

“În ciuda crizei economice persistente și a criticilor privind corupția politică, puterea a deținut o majoritate stabilă și substanțială în Parlament, legislativul fiind aproape lipsit de Opoziție. Societatea civilă a devenit astfel principalul factor de presiune pentru respectarea statului de drept și împotriva tendințelor antidemocratice, corupției, lipsei de transparență și a proastei gestiuni a resurselor publice”, se precizează în document.

Lansarea “Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pentru Europa Centrală și de Est — 2013” a fost organizată de USAID și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

Ha elsőként szeretnél értesülni a civil világ legfrissebb híreiről, iratkozz fel a hírlevelünkre. Kattints ide!