S-a lansat site-ul RomaniaPublica.ro, proiect de reabilitare a relatiei dintre cetateni si clasa politica

Trei organizatii nonguvernamentale (ARDOR, MRC si GRASP) anunta lansarea site-ului Romania Publica www.romaniapublica.ro, proiect de dezbateri cetatenesti care propune o privire sistematica a asumarilor partidelor politice pe teme care suscita controverse in societatea romaneasca o reabilitare a relatiei dintre cetateni si clasa politica.
“Initiativa se doreste o reabilitare a relatiei dintre cetateni si clasa politica, rezultand din ingrijorarea ca asumarile partidelor pe subiecte de interes public sunt oscilante si putin monitorizate de cetateni, ca si din faptul ca societatea romaneasca pune prea rar in valoare beneficiile proceselor deliberative”, spun reprezentantii celor trei organizatii.
Site-ul www.romaniapublica.ro prezinta proiectul in ansamblu si ofera informatii despre contextul actual al asumarilor politice in Romania, date despre participantii la evenimente, resurse informative, articole, calendar.
Formatul ales pentru dezbateri permite prezentarea argumentelor de catre cei care pledeaza pentru o pozitie sau alta, fie ca vorbim despre reprezentanti ai partidelor parlamentare, experti sau cetateni invitati. Formatul, expus pe www.romaniapublica.ro, pune accent pe includerea punctelor de vedere diverse si pe furnizarea echitabila a informatiilor, atat atunci cand opiniile divergente au sustinere egala in “piata” de idei, cat mai ales atunci cand distributia de forte este dezechilibrata.
Publicul prezent la dezbateri este format in majoritate din cetateni selectati printr-o metodologie care asigura o reprezentativitate mai larga, dincolo de nuclee dure sau de partizanate asumate. Participantii vor vota la inceputul si finalul dezbaterii in favoarea sau contra motiunii propuse, printr-un sistem de vot electronic.
Prima motiune, cea referitoare la exploatarea gazelor de sist in Romania, va fi dezbatuta sambata 23 noiembrie.
Romania Publica deschide, de asemenea, o dezbatere asupra conceptului de interes public, in conditiile unei utilizari de multe ori abuzive a acestei notiuni. „Propunem un spatiu nepartizan si transparent in care sa punem in valoare participarea noastra, in calitate de cetateni, la viata politica si altfel decat prin prezenta la vot”, declara Monica Mocanu, coordonatorul proiectului Romania Publica.
Initiatorii proiectulului Romania Publica: Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR), Fundatia Median Research Centre (MRC) si GRASP – Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti.

Sursa: www.stiriong.ro

Ha elsőként szeretnél értesülni a civil világ legfrissebb híreiről, iratkozz fel a hírlevelünkre. Kattints ide!