Civilek határon innen és túl

Negyvenegy szervezet küldötteinek részvételével rendezte meg a Délalföldi Regionális Alapítvány (DARA) a NeKED (Nemzeti Kulturális Együttműködés Délen) c., Kárpát-medencei nemzetközi civil találkozót. Az Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Őrvidékről, Muravidékről és Magyarországról érkezett vendégek 2014. június 27-29. között immár negyedszerre találkoztak, de első alkalommal tanácskoztak a zsombói József Attila Községi Házban. A programok helyszíne Zsombó és Ópusztaszer.  

A konferenciának eseményekben gazdag programja keretében nagy hangsúlyt kapott az egyes szervezetek tevékenységének a megismerése, illetve az együttműködés formáinak a keresése. A tanácskozáson világossá vált az, hogy az egyes civil szervezetek milyen értékeket képviselnek, minden szervezet az értékmentés és a közösségszolgálat jegyében működik. Mindenki megtalálhatta a számára megfelelő tevékenységet.

A találkozó célja: „A hazai és a határ menti civil szervezetek közötti együttműködés erősítése.” Az első nap, június 27-én a civil szervezetek képviselőinek regisztrációját és a szálláshelyek elfoglalását a Civilek a Tudományért, Magyarságért- Kerekasztal fórum követte, amely részben eleget tett a találkozó céljának. A képviselők ismerkedése után, minden résztvevő ismertette a civil szervezetek egyéni működését megakadályozó tényezőket, és az adandó a lehetséges megoldásokat. Egyik megoldás az akadályok leküzdésére a más civil szervezetekkel való kooperáció.

A továbbiakban Zsombó polgármesterének, Gyuris Zsoltnak ünnepélyes megnyitó beszéde, és a Kassai Thália Színház művészeinek műsora hangzott el. A beszélgetések folytatódtak vacsora után a szálláshelyen, a részvevők kötetlenül vitatták meg tapasztalataikat.

A második napon megnyitó beszédek és felszólalások sorozata következett. Az előadások a Dél-Alföldi Regionális Alapítvány, és magyarországi partnerszervezeteinek bemutatásáról, és a határ menti civil szervezetek bemutatkozójáról szólt. Ez után a Zsombón megrendezett falunapok keretében a meghívottak kulturális eseményekre látogattak el.

A találkozó harmadik napján folytatódott a Határ menti civil szervezetek prezentációja. Ezt követően a jelenlévők plenáris ülésen vitatták meg a legfontosabb kérdést: a magyarság megőrzésével kapcsolatos problémák, és pályázati lehetőségek bővülése az együttműködések kialakításával. A vendégek programjukat a Nemzeti Összetartozás Napján nemzeti emlékhellyé avatott Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban folytatták.

A civil szervezetek a három napos tanácskozás során szoros köteléket alakítottak ki egymás közt. A kapcsolatok révén, a határon átívelő magyar civil szervezetek lehetőséget kaphattak arra, hogy szülőföldjükön erősítsék a magyarság összetartó erejét, a megmaradás és a gyarapodás érdekében.

 

Brînzan-Antal Krisztina

Ha elsőként szeretnél értesülni a civil világ legfrissebb híreiről, iratkozz fel a hírlevelünkre. Kattints ide!